Primele 3 luni

Avem un bebelus! Cum procedam? Din proprie experienta, iata mai jos cateva sfaturi care sper sa va fie utile (este un rezumat al paginilor prezentate aici)

1.Somnul. 
  • Cel putin in prima luna, patutul bebelusului trebuie sa stea in camera parintilor. Fie ca aveti un patut pliant fie ca este de lemn aveti grija la urmatoarele aspecte: fara perna moale, fara pilote pufoase, fara jucarii de plus sau alte aglomerari de obiecte in patut intrucat exista riscul sufocarii. 
  • Pentru siguranta bebelusului daca aveti patut de lemn neaparat adaugati si protectiile laterale facute special si vandute la pachet cu restul lenjeriei de pat. 
  • Strictul necesar: o paturica, salteluta, cearceaf bine intins, o bucata de panza sub cap in caz ca regurgiteaza, eventual o protectie anti umezeala peste saltea inainte de a pune cearceaful. Pentru a-l aseza pe o parte este util sa aveti un suport de burete special sau puteti folosi prosoape rulate pe care le asezati la spate si la burtica. 
  • Doctorii recomanda ca bebelusul sa fie pus alternativ doua saptamani la un capat al patului, doua saptamani la celalalt, pentru ca atunci cand doarme sa nu se obisnuiasca doar pe o parte (se umfla partea fetei pe care doarme mai mult)
  • Exista doua feluri de perne pe care le puteti folosi- una in forma de pana care pastreaza corpul bebelusului drept dar usor inclinat, si alta in forma de inimioara cu o gaura in mijloc atunci cand il culcati pe spate pentru a nu-i turti capul in zona moale. 
  • Dupa prima luna bebele poate fi pus intr-o scoica, landou sau leagan in timpul zilei, intre masa de dimineata si cea de seara.
  • Pentru a-i crea obisnuinta de a face diferenta intre noapte si zi, pe timpul zilei faceti zgomot si expuneti bebele la lumina, vorbiti-i , jucati-va, iar in timpul noptii pastrati linistea si doar o lampa de veghe aprinsa.
2.Igiena si ingrijire.
  • Baia de seara. Este esential ca bebelusul sa fie spalat cat mai des, ideal in fiecare seara, sau macar o zi da o zi nu. Asta pentru ca poate aduna microbi in cutele unde se aduna transpiratia si asta poate duce la infectii. Spalati insistent zona gatului, subsuorile, zona inghinala, funduletul. Nu depasiti temperatura de 40 de grade la apa de baie. Dupa baie faceti-i masaj pentru a ajuta musculatura sa se dezvolte armonios si a-l calma inainte de somn. Folositi mai bine lotiune sau crema speciala si nu ulei pentru ca astupa porii.
  • Nasucul. Daca nu poate respira bine , nu poate nici sa suga bine, se va ineca si va inghiti aer ceea ce duce la disconfort abdominal. Asigurati-va deci ca inainte de masa nasucul este cat mai desfundat. Folositi ser fiziologic si pompita sau un servetel rasucit pentru a curata mucozitatile (vezi pagina Sfaturi pediatru)
  • Schimbatul scutecului. Scutecul ar trebui schimbat inainte de masa, doar in caz exceptional imediat dupa alaptare, pentru ca ridicarea picioruselor pe burtica plina va da agitatie si va duce la regurgitare. Folosirea servetelelor umede este necesara daca nu puteti spala copilul la jet de apa calduta de fiecare data.
  • Igiena bucala. Sugarii dezvolta o ciuperca in gurita datorita alaptarii, dupa sfatul medicului folositi glicerina cu nistatin macar o data pe saptamana si curatati limba, cerul gurii si obrajorii pe interior.
  • Igiena buricului. Curatati zona buricului cu alcool alb de fiecare data cand schimbati scutecul (cel putin de trei ori pe zi) si daca nu a cazut inca evitati sa fie udat.
  • Igiena ochilor - uneori cei mici pot avea glandele lacrimare infundate. Folositi ser fiziologic pentru a curata ochiul, si faceti un mic masaj cu degetul mic sau cu un betigas steril in zona coltului intern al ochiului (langa nas)
3. Alaptarea - orarul meselor 
  • la inceput va fi la cerere - alaptati pe cat posibil natural, toata lumea va spune asta si nu degeaba. oricat de solicitant ar fi, oricat v-ar durea, faceti tot posibilul si alaptati natural pt ca laptele de mama contine in primul rand substantele necesare sistemului imunitar al micutului, macar o luna e f important sa isi ia anticorpii de la voi. 
  • organizati-va astfel incat sa aveti la indemana toate cele necesare ca atunci cand vine momentul suptului sa va fie cat mai usor si mai 'ergonomic'. eu aveam pe noptiera de langa mine ser fiziologic, servetele, betigase cu bumbac si pompita de nas, bavetica, etc. si langa pat perna de alaptat. 
  • dupa doua luni mesele se raresc, si de la trei luni puteti face un orar ca sa va fie mai usor, alaptand la trei ore sau daca ati inceput cu biberonul, cu cat creste cantitatea de lapte, chiar la patru ore.
  • daca in prima luna bebelusul cere laptic si noaptea, treptat va pierde o masa si veti reusi sa va odihniti de la 6 pana la 8 ore. Aveti grija totusi in timpul zilei, daca aveti un copil mai 'somnoros' sa nu treaca un interval prea mare intre mese ca sa evitati deshidratarea.
4. Colici - calmarea bebelusului    

vezi detalii la pagina 'De ce plange'

5. Obiecte necesare si organizare -

vezi detalii la pagina ' lista cumparaturi'






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu