Perioada 4-12 luni

Daca ati trecut de primele trei luni, ar trebui sa fiti deja experte in schimbatul scutecelor, baia si ingrijirea bebelusului, alaptare, hainute, jucarii, si asa mai departe.
Odata cu inceperea diversificarii (5-6 luni), treceti in etapa a doua a 'cunoscatorilor'. Bebelusul vostru nu mai e chiar atat de neajutorat ca la inceput, a crescut, sta in fundulet, e mai activ in timpul zilei, isi coordoneaza mai bine miscarile, este curios la tot ce vede, are tendinta de a gusta totul, asimileaza informatii , sunete, culori, se pregateste de copilarie.
Ce aveti de facut acum? In primul rand, sa ne ocupam de 'logistica'. Iata mai jos o noua lista de cumparaturi:

1) pentru diversificarea alimentatiei (prima faza,in care copilul primeste mancarea cu lingurita):

- scaun de masa - cum sa-l alegeti pe cel mai bun: sa fie reglabil atat pe inaltime cat si ca unghi de inclinare; sa aiba centuri de siguranta in 5 puncte, sa fie usor de montat si demontat, sa aiba roti daca veti muta scaunul dintr-o camera in alta, sa aiba o structura rezistenta, sa fie cat mai confortabil pentru cel mic, spatarul sa fie captusit cu husa moale dar din material usor de curatat.

- aparat aburi si blender - cele mai sanatoase legume sunt cele preparate la aburi. este o investitie buna pentru intreaga familie, nu doar pentru cel mic. Alegeti ori varianta compacta care are si aparat de aburi si blender, sau alegeti varianta unui 'aburitor' mai incapator si blender separat (vertical este ideal la inceput). nu uitati sa curatati periodic filtrele conform instructiunilor. Folositi doar apa plata sau fiarta si racita, nu de la robinet pt ca va lasa urme de calcar.

- lingurite -de silicon sau plastic moale fara bpa. Foarte mici la inceput pt a nu rani gurita bebelusului. Se gasesc la farmacii. magazine specializate, sau pe internet. Este util sa aiba coada cat mai lunga, daca aveti de amestecat intr-un borcanel mai adanc.

- borcanele gradate termorezistente - va fi nevoie sa cresteti treptat cantitatea de mancare (de la 200 la 300 de grame)

- bavetici - de plastic sau bumbac captusit cu pvc. Sa fie cat mai mari, sa acopere bine hainutele. Luati cel putin 6, la inceput va murdari foarte tare bavetica, pana cand invata sa inghita.

- cana pt apa/ceai - cu cat creste copilul are nevoie de hidratare suplimentara. Nu se recomanda apa inainte de masa,, ci dupa masa si intre mese. Cautati o cana cu supapa, care sa aiba cioc moale, si sa nu curga decat daca bebe trage din ea, altfel se poate ineca.

vezi mai multe detalii despre diversificare aici:
http://vine-barza.blogspot.com/search/label/diversificare

2) pentru plimbare :

-carucior sport sau modulul pt copii care pot sta in fundulet- asigurati-va ca are mai multe pozitii de inclinare, si faceti treptat trecerea la pozitia sezut.
Atentie: puneti intotdeauna centurile de siguranta (de preferat cele in 5 puncte.)- puteti preveni accidente grave, copiii f mici sunt agitati si curiosi sa experimenteze lumea, se misca incontinuu si vor sa 'evadeze' , nu lasati nicio secunda copilul nesupravegheat in carucior daca nu are centurile prinse.

-sandalute/ghetute pt perioada in care va sta in picioare - de la 8 luni ar trebui sa se tina in picioare pe marginea patului, ceea ce inseamna ca puteti incepe exercitiile de mers. Masurati-i talpa si cumparati sandalute reglabile (cu arici) pe care sa i le puneti in picioruse cand va plimbati de manute prin casa. Sandalutele sa fie de piele naturala de preferat, si cu talonet special pentru curbura talpii - ajuta copilul sa invete sa miste intreaga talpa, fara sa paseasca doar pe varfuri.

- premergator/bouncer. Atentie- evitati folosirea premergatorului daca: copilul are tendinta sa paseasca doar pe varfuri, premergatorul nu se poate regla pe inaltime (sa fie cat mai jos), spatiul in care se misca nu este amenajat corespunzator (pe 'ruta' copilului nu trebuie sa fie obstacole, mobila cu colturi, scaune ce pot fi daramate, obiecte care se sparg, etc). Din motivele de mai sus premergatorul este nerecomandat de pediatri.

- ham - este foarte folositor cand intrati in etapa - mers & alergat non stop :) doar dupa ce copilul se tine foarte bine pe picioare, pentru a da o directie si a-l ajuta sa nu cada

- tricicleta de la 10 luni la 3 ani -important, sa aiba rotile bine facute, cu cauciuc si suspensii sa absoarba socurile, sa aiba centuri de siguranta si un scaun cu husa moale, restul accesoriilor sunt mai putin importante.

- sanie pentru bebelusi (daca este cazul) - sa aiba spatar comod si centuri de siguranta, si sac de iarna.

-antemergator - de la 11 -12 luni - este recomandat doar atunci cand copilul deja stie sa mearga si poate folosi aceasta jucarie pe care o impinge dar care-i ofera si stabilitate in timpul mersului.

- tarc. Eu am preferat sa las copilul in tarc decat in premergator, pentru a-i lasa libertate de miscare si in acelasi timp siguranta. Am asezat tarcul intr-o zona ferita de curent, usor accesibila. Am capitonat bine podeaua cu saltelute si am lasat doar jucariile moi.

- scaun masina - la inceput va fi o scoica pentru perioada 0-3 luni, care se aseaza invers directiei de mers, cu cat creste copilul va trebui sa treceti la un scaun de masina - de la 8 luni il puteti pune cu fata spre directia de mers, este bine sa aiba isofix si sistem de inclinare (recomand Maxi-Cosi sunt foarte bine construite)

3) pentru somn: nivelul patutului trebuie coborat pana la nivelul cel mai de jos atunci cand poate sta in fundulet si vrea sa se ridice in picioare.Veti avea nevoie si de aparatori de patut in cazul celor de lemn - care sa fie de minim 40 cm inaltime.Se misca mai mult si se dezechilibreaza lovindu-se de marginile patului.
Copilul este prea mare pentru a mai fi infasat, asa ca folositi un sac de dormit daca este mai racoare in camera,si incercati sa nu depasiti 23gradeC pentru a-i creste imunitatea.

4) jucarii pentru dezvoltarea inteligentei: evitati jucariile foarte zgomotoase mai ales cu cat se apropie ora de culcare. oricum si in aceasta etapa copilul va avea tendinta de a baga totul in gura asa ca alegeti jucarii cat mai moi . cele care scot sunete de clopotei sau animale sunt foarte apreciate de cei mici, la fel ca si cuburile mari ce pot fi combinate. puteti sa-i mai dati carticele cu poze special facute pentru grupa de varsta +6 luni pe care bebele se va distra sa le rasfoiasca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu