Legislatie

Pasi de urmat & drepturile gravidei:

1) Dupa vizita la medicul specialist, cere adeverinta prin care se confirma sarcina si anunta medicul de familie sa te ia in evidenta. Daca nu ai medic de familie, inscrie-te cat mai repede - vei depinde de acele certificate pentru a-ti lua mai tarziu toate indemnizatiile cuvenite.
2) Anunta angajatorul printr-o cerere scrisa ca esti insarcinata, si anexeaza adeverinta de mai sus. 
3) Gravidele au dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara ca salariul sa le fie afectat. Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, este nevoie de o adeverinta de la medicul de familie. Lege: OUG 96/2003. (Eu am primit de la medicul specialist o recomandare scrisa pentru reducerea programului de la 8 la 6 ore. Cu acea recomandare m-am dus la medicul de familie care mi-a eliberat adeverinta necesara pentru serviciu).

1. Concediul maternal.

Din punct de vedere legislativ, concediul maternal are doua componente:
a) concediul de sarcina si lauzie (de 126 de zile) 
b) concediul pentru crestere a copilului (de 1 sau 2 ani)

a) Concediul de sarcina si lauzie 
  • Este platit pe baza certificatului medical (cod 08) eliberat de medicul de familie timp de 126 de zile calendaristice, in fiecare luna - banii sunt virati de catre firma angajatoare pana la sfarsitul concediului.
Atentie: 126 de zile este perioada totala din care cel putin 42 sunt obligatorii dupa nastere.
  • Departamentul de Resurse Umane va lua in evidenta concediul maternal cu data de inceput a concediului de sarcina si lauzie, in functie de preferinta ta si dupa ce le vei trimite o copie a certificatului medical. Pe perioada concediului, certificatul medical cu cod de indemnizatie 08 trebuie sa fie trimis la departamentul de Resurse Umane al firmei la care esti angajata, in luna pentru care a fost acordat
Indemnizatia de sarcina si lauzie se calculeaza ca medie a veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare concediului. Aceasta suma se inmulteste cu 85% si singura taxa pe care o vei suporta va fi cea de asigurari sociale privind certificatele medicale si care pentru o luna este de 63 lei.

Detalii legislative:

b)Concediul pentru crestere a copilului 
  • Se acorda de catre Stat, Serviciul Alocatii din orasul/sectorul unde domiciliezi, nu de catre firma angajatoare. Ai grija ca toate impozitele sa fie platite la timp.(conform ultimei legi statul conditioneaza plata oricaror obligatii sociale de plata integrala a impozitelor din partea cetatenilor);
    Conform legii in vigoare, (Legea nr. 166/2012 privind aprobarea OUG nr. 124/2011), trebuie sa alegi una din variantele:
1) Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an.*
Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

*Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara, obtin venituri supuse impozitului, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR (500 RON) pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Parintele trebuie sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, adica nu in ziua in care copilul face 1 an si nici dupa aceasta data.
In situatia in care parintele nu se intoarce la serviciu, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani.

2) Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani.*
Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.

Pentru reluarea activitatii se face o cerere catre angajator. Vezi si : REVENIREA IN CAMPUL MUNCII DUPA CONCEDIU (2013) - citeste aici: http://vine-barza.blogspot.ro/2013/10/noutati-legislatie.html

ATENTIE : Potrivit art. 60 din Codul Muncii, emiterea unei decizii de concediere este interzisa:
-pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
-pe durata concediului de maternitate;
-pe durata concediului pentru cresterea copilului;
(Exceptie face cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului)

***
2. Concediul paternal. - Da, au si taticii drepturile lor :)

Legea 210 din 1999 numita si Legea concediului paternal:
Textul actului publicat în M.Of. nr. 654/31 dec. 1999

ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

art. 7 al HG 244/2000 – Normele metodologice de aplicare a legii concediului paternal

” Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a Cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.”


NOUTATI - REVENIREA IN CAMPUL MUNCII DUPA CONCEDIU (2013) - citeste aici: http://vine-barza.blogspot.ro/2013/10/noutati-legislatie.html