De ce plange ?

Intrebarea de-a dreptul innebunitoare pentru tinerii parinti este : De Ce Plange??
E adevarat, unii bebelusi plang mai mult, altii mai putin, dar cam toate familiile trec prin aceasta 'experienta' mai devreme sau mai tarziu . Si asta pentru ca micutul nu are inca alte mijloace de 'comunicare'. Asa ca bebe plange cel mai frecvent daca:
  • ii e foame;
  • il doare burtica (datorita dezvoltarii sistemului digestiv si aparitia colicilor).
  • are scutecul plin
  • e constipat
  • ii ies dintisorii si-l dor gingiile; 
  • e bolnavior* si are febra (detalii poti vedea aici), in care caz trebuie sa consultati medicul pediatru si sa actionati rapid pentru reducerea febrei.
Luati-le prin eliminare, si veti gasi in mod sigur care este cauza.
*Ar fi de preferat ca inainte de venirea micutului pe lume, sa participati la un curs de puericultura sustinut de personal specializat (neonatologi sau moase) pentru a fi mai bine pregatiti in situatii de acest gen. Vezi cateva linkuri in partea dreapta a blogului sub sectiunea 'cursuri'.

Pentru calmarea bebelusului in caz de colici (ceea ce reprezinta 90% din cauzele iritabilitatii micutilor de la doua saptamani la aproximativ trei luni) iata mai jos cateva recomandari (vezi si Cel mai fericit bebelus din lume -studiul dr. Harvey Karp):
  • Asigura-te ca bebe are scutecul schimbat.
  • Desfunda-i nasucul daca este infundat, inainte de a-l hrani. Il va ajuta sa respire mai bine si sa nu inghita aer.
  • Hraneste-l cu pauze in care il ajuti sa eructeze.
  • Inainte de masa da-i picaturi recomandate de pediatru pentru calmarea disconfortului intestinal.
  • Pentru a-l ajuta sa doarma mai bine, infasa-l cat mai strans, in special in zona mainilor (un nou nascut isi misca involuntar intregul brat si se poate lovi peste fata). 
  • Leagana-l in timp ce-i canti sau pune un zgomot alb (bataile inimii, fashait sau fosnet, curgerea unei ape, un zgomot repetitiv ca cel al unui motor, etc)
  • Da-i o suzeta -alege o suzeta potrivita etapei de crestere (cele pentru sugari au o forma speciala)
  • Culca-l pe o parte.
  • Daca muzica linistitoare sau zgomotul alb nu au functionat, pur si simplu apropie-ti buzele de urechea lui si scoate sunetul 'sshhhh' cat mai ferm si mai monoton- este sunetul care imita cel mai bine mediul din uter cu care este atat de familiarizat.
Rutina somnului este foarte importanta. Un bebelus care este obisnuit cu o anumita rutina seara va adormi mai usor. Asta va ajuta foarte mult si pe voi, mamici si tatici. In mod ideal bebe ar trebui sa fie obisnuit sa doarma linistit in patutul sau, fara a fi nevoie de ore intregi de leganat sau tinut in brate. (vezi video -Kathleen Sullivan).
In SUA exista doua teorii dominante in ceea ce priveste rutina somnului. Prima dintre ele este denumita 'co-sleeping' sau dormitul cu parintii, initiata de pediatrul William Sears, cea de a doua se afla la 'polul opus' ( let them cry it out - lasa-l sa planga) si este initiata de dr. Richard Ferber care considera ca un nou nascut trebuie obisnuit sa doarma singur.(vezi video - interviu cu dr. David Duhon, Centrul pentru tulburari de somn).
Desigur, nu exista o 'reteta' ideala, pentru ca fiecare familie e diferita, si fiecare copil unic in felul sau. Depinde de voi sa alegeti cea mai buna 'rutina' si metoda care sa va ajute atat pe voi cat si pe cel mic in viata de zi cu zi.(vezi videoclipurile de mai jos pentru mai multe detalii)





http://www.sleepsense.net/blog/;

In serialul Mad About You, sezonul 6 ep.9 numit 'Conversatia', este descrisa intocmai metoda Ferber, atunci cand Jamie si Paul incearca sa o obisnuiasca pe fetita lor sa adoarma singura. Din cate puteti observa, cu tot umorul serialului, este o metoda pe cat de simpla pe atat de dificila pentru parinti din punct de vedere emotional (cu cat trec mai multe luni in care bebelusul a fost obisnuit sa va adoarma in brate, cu atat va fi mai greu sa il dezobisnuiti ulterior):


Dupa 6 luni, plansul bebelusului poate fi si din alte motive. Odata ce au perceput semnalul ca 'daca plang, vine cineva si ma mangaie', s-a cam terminat cu linistea. ..Cum ne dam seama cand e plans ' pe bune' si cand e 'de plictiseala' sau 'de rasfat'? Daca tace cand da cu ochii de tine, si toate cauzele de mai sus sunt eliminate (adica e satul, e schimbat, nu are temperatura, nu e constipat, etc) ramane doar varianta 'ia-ma in brate daca vrei sa tac' :) Instinctul oricarei mame este sa isi linisteasca bebelusul, daca asta simtiti, asta faceti, luati copilul in brate, trebuie sa simta afectiune, si ca este in siguranta. Spuneti-i ca il iubiti, ca totul e in regula, ca nu e singur, si se va linisti.
Incercati totusi sa obisnuiti bebele sa adoarma nu in brate ci in patutul sau, pt ca va fi foarte greu sa il dezobisnuiti mai tarziu. Noi am culcat copila de la 2 luni in patut in camera separata si a fost foarte bine, mergeam la ea de cate ori era nevoie, o tineam in brate dupa care inapoi in patut, si nu am avut crize de plans si de personalitate, ci doar de foame sau de colici.
Dar am auzit cazuri de mamici care nu reuseau sa isi adoarma copilul decat dupa doua ore de leganat incontinuu si tinut in brate, sau in carucior si leganat sau tot felul de combinatii. Asta trebuie evitat pentru ca pe termen lung va termina psihic si decat o mamica nervoasa si in pragul unei crize de nervi, mai bine un pic de disciplina :)