joi, 2 aprilie 2015

Gradi time

Acasa sau la gradinita? Pentru a lua o decizie atat de importanta sunt multe de luat in calcul. Sa le luam pe rand.
1. Care sunt criteriile pt a da copilul la gradinita?
2. De stat sau particulara? (costuri, locatie, reputatia gradinitei)
3.Lista de cumparaturi (imbracaminte, obiecte necesare) 
4.Adaptarea copilului la noul mediu si noul program
5. Vaccinari, imunizari & planul "B" -ce facem daca se imbolnaveste copilul

Asadar.
1. De ce/cand sa alegem gradinita? Cele mai multe familii aleg gradinita din lipsa de alte optiuni (bunicii nu sunt in acelasi oras sau lucreaza, nu au gasit bona, etc). Pe scurt, dam copilul la gradinita pentru ca nu avem cu cine sa-l lasam.
In general varsta la care se recomanda intrarea in colectivitate, este 3-4 ani. Mai devreme de 3 ani riscul imbolnavirilor este mai mare. E de preferat copilul sa fie mai 'inzdravenit', mai independent, mai putin fragil. Este de asemenea varsta la care deja vorbeste si iti poate 'povesti' ce i s-a intamplat in cursul zilei, iti poate spune ce-l doare, ce-l deranjeaza, etc.
Dar mai este un criteriu la care putini se gandesc. Pragul de dezvoltare psihologica. La aceasta varsta creierasul lor este ca un buretel care asimileaza aproape instantaneu orice informatie primita. Este varsta la care se invata limbile straine concomitent cu limba materna, si se pun 'bazele' educatiei scolare de mai tarziu. Generatiile anilor 2010 sunt mult mai precoce si au un ritm de dezvoltare accelerat. Sunt generatiile 'cu tableta in brate', care au nevoie de noi stimuli si noi jocuri, care nu mai au rabdare 'ca pe vremuri' sa stea pe jos cu doua papusi sa se joace cu orele. 
In special pentru copiii care nu au alti frati cu care sa se joace, integrarea in colectivitate, socializarea, sunt extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioara. Copiii care sunt dati la gradinita au abilitati de comunicare, fac asocieri de idei si sunt mai 'dezghetati' decat copiii care sunt crescuti acasa. Ei invata sa imparta jucariile cu alti copii, sa se joace in grup, sa interactioneze, sa respecte 'regulile jocului', si asa mai departe.
Pana aici toate bune si frumoase. Din pacate exista si o parte mai putin placuta, si anume expunerea copilului la flora microbiana a altor copii, fapt ce duce la imbolnaviri. Chiar daca toate celelalte conditii sunt indeplinite, exista o foarte mare probabilitate ca la o varsta atat de frageda, copilul sa se imbolnaveasca in primele saptamani (asta fara sa luam in calcul bolile copilariei, ci cele de sezon).
Este o decizie pe care sa o luati dupa ce ati cantarit bine si avantajele si dezavantajele.
Personal nu consider ca e nevoie de gradinita daca o bona se descurca bine cu copilul si urmeaza instructiunile parintilor, macar pana la 3 ani. Dar este alegerea voastra.

2. De stat sau particulara? 
Recomandarea mea (si a multor parinti) este sa dati copilul la particulara daca va permiteti.
De preferat o gradinita acreditata de stat, cat mai aproape de casa. La cate povesti am auzit despre conditiile din gradinitele de stat, as face orice efort pentru a evita aceasta varianta. 
Cand alegeti gradinita este foarte important personalul care se ocupa de copii. Nu va uitati doar la cladire si cum arata gradinita. Vorbiti cu directoarea, cu educatoarea, informati-va despre program si ce activitati vor face. Intrebati alti parinti care au copiii la aceeasi gradinita daca sunt multumiti.
Inca ceva important. Nu cautati perfectiunea. Stiu ca e greu, dar nimeni, absolut nimeni din lumea asta nu va putea avea grija de copilul vostru asa cum o face mami sau tati. De multe ori nu este vorba despre rea intentie sau lipsa de interes din partea educatoarelor, ci de anumite limitari date de spatiu, program, cati copii sunt in grupa, etc. Trebuie sa intelegeti ca nu i se poate da atentia cu care este obisnuit acasa. Nu cereti imposibilul. Concentrati-va pe ce este important:
- daca se face triaj dimineata,sa nu se accepte copii bolnavi
- cat de sanatoasa este mancarea (daca tot o platiti)
- cati copii sunt in grupa (cu cat mai putini cu atat copilul va primi mai multa atentie)
-  conditiile sanitare - cum arata baile, cum sunt ingrijiti copiii, etc.
- cum se procedeaza pentru a corecta un comportament agresiv sau distructiv al copiilor? 
- care sunt activitatile creative din program?
- se scot copiii la plimbare si joaca in aer liber? (de preferat in curtea gradinitei)

3. Lista de cumparaturi.
-Ghiozdanel (cat mai usor, cu multe buzunare)
- Pampersi (daca nu face inca la olita), creme
- Un schimb de haine de joaca (pentru afara)
- o pijama
- sosete
- incaltaminte de interior (cat mai usoara, din material textil sau sandalute)
- cana cu pai pt apa
- jucaria preferata (pt somn)

4. Cum putem face cat mai usoara tranzitia catre programul gradinitei?

Ca sa nu sufere foarte mult si sa nu fie socul prea mare, incepeti treptat sa-i povestiti despre gradinita, sa faceti mici jocuri despre mersul la gradinita, despre activitatile care se desfasoara acolo (cautati pe youtube copii care canta sau danseaza in grup sau desene pe aceasta tema).
Puteti sa faceti ghiozdanelul impreuna, pregatindu-va pentru moment, si fiti cat mai entuziasti cu putinta, chiar daca pe dinauntru sunteti de-a dreptul panicati :) Copilul trebuie sa simta ca totul este ok, ca va fi distractiv, ca mami si tati fac asta pentru binele lui si nu il vor parasi, ca este in siguranta.
In primele zile puteti sa-l lasati mai putine ore si sa il luati din ce in ce mai tarziu, sau puteti discuta cu directoarea sau educatoarea un program in care sa participati ocazional la activitatile desfasurate la gradinita sau sa puteti vizita copilul in anumite zile sau anumite ore (se mai practica si ziua portilor deschise).
Spuneti-i pe drum spre gradinita, si la momentul in care il lasati in grija educatoarei ca mami si tati se duc la serviciu dar se vor intoarce diseara si ca pana atunci el se va juca impreuna cu alti copii, si seara mami va veni sa-l ia acasa, etc.
In prima saptamana va fi foarte greu pentru voi in primul rand pentru ca va plange mai mult ca sigur si nu va intelege prea bine de ce este lasat acolo, dar in timp se va obisnui.
Lasati de asemenea o lista pentru educatoare cu cele mai importante aspecte legate de copil, cum ar fi: ce alimente trebuie evitate, ce obiceiuri nu trebuie incurajate, preferintele copilului, cum trebuie ingrijit in anumite situatii, orice altceva considerati important si necesar.
Noi am mai adaugat si un carnetel in care educatoarea sa noteze cat a dormit si cat a mancat.

5. Planul B - ce facem daca se imbolnaveste?
Desigur, este mai bine sa prevenim decat sa tratam.
Noi am fost de parere ca este mai bine sa vaccinam copilul macar pentru cele mai 'agresive' boli.
In vederea inscrierii la gradinita, se cere completarea unei fise medicale, in care trebuie mentionate imunizarile(vaccinarile):

Mai exista o metoda mai putin cunoscuta, prin care copilul poate fi pregatit pentru intrarea in colectivitate, o imunizare prealabila pe termen lung (dureaza 6 luni tratamentul) cu Ribomunyl.

Dar chiar cu toate vaccinarile si imunizarile,tot este posibil sa se imbolnaveasca, si  trebuie sa va pregatiti pentru  aceasta eventualitate. Un copil care inca nu a fost expus la o mare varietate de microbi, odata intrat in colectivitate se poate molipsi cu urmatoarele : guturai/faringita/enterocolita/infectii stafilococice .
In aceste cazuri copilul va trebui sa stea acasa pana se face bine, primind tratamentul adecvat.
La sfarsitul perioadei critice va primi un aviz epidemiologic de la pediatru in care se va mentiona daca este apt de a fi dus la gradinita si a intra in contact cu alti copii.
Ar fi bine sa va ganditi de pe acum cel putin pentru prima luna cu cine ati putea sa lasati copilul in caz ca nu poate merge la gradinita - bunici, bona, daca va puteti lua liber sau daca puteti lucra de acasa.
Fiti atenti si la activitatile optionale si informati-va bine in legatura cu toate detaliile - excursii, alte activitati in aer liber, si asa mai departe. Nu e cazul sa expuneti un copil foarte mic la toate activitatile posibile, dar e bine sa se faca totul treptat.

Mult succes, copii sanatosi si fericiti si zile insorite :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu