joi, 22 august 2013

Ne dau capsatorii de lapte :)


Mici si albi, cu margini zimtate, pregatiti de biscuiti, pricina de nesomn si jale, iata inceputul unei frumoase prietenii - primii dintisori! :)

Daca mergeti lunar cu puiul vostru la controlul pediatric, veti fi avertizati despre ce urmeaza...ca sunt gingiile umflate, sau rosii, ca se simte la deget ceva...ce aveti de facut, etc.
Iata experienta noastra de pana acum: primii dintisori apar de regula jos, unul dupa altul, drept pe mijloc.,,in jurul 'varstei' de 7-8 luni. Cum se manifesta bebelina: nu mai doarme ca de obicei in timpul zilei, se maraie sau plange, se foieste, baga mult manutele in gura, saliveaza abundent, tot felul de nervozisme, iar cachi este mai moale decat de obicei (tot din pricina salivei care influenteaza digestia). Apare si o stare sub-febrila, mai ales seara, de la 37,6 pana la 37,9 sau chiar 38 de grade. Febra trebuie atacata din prima. In functie de varsta micutului ,folositi fie supozitoare fie Nurofen pt copii. 
Asteptati o jumatate de ora si luati din nou temperatura. 
Aveti grija de asemenea la temperatura ambientala, sa nu fie prea cald in camera- daca e vara lasati-l doar in tricou sau maieu fara sosete..
Se mai poate face o baie cu apa la temperatura corpului, nici prea rece dar nici calda ca de obicei, ci tocmai buna de balaceala. 
Pentru calmarea durerilor gingivale masati cu Gengigel locul unde apar dintisorii, si dati-i puiului un inel de dentitie nu neaparat refrigerat, dar sa fie din cauciuc moale .
Incercati sa folositi lingurite cat mai moi cand ii dati de mancare , pentru a nu rani gingiile daca are instinctul de a musca.
Odata aparut dintisorul, durerile dispar, si va aparea cheful de rontait, plescaiala, jocul cu limba,etc. Ajutati-l sa invete ce inseamna sa mananci ca un om mare - puteti folosi un dispozitiv cu plasa (de la Munchkin sau de la Nuby) in care puteti pune o felie de mar, portocala, rosie, sau altele asemenea. Dupa 8 luni puteti incepe si cu un biscuite special pentru bebelusi, care va fi 'mozolit' dupa placul inimii :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu