miercuri, 21 august 2013

Diversificarea (3) -- 8-9 luni --Retete pentru mancaciosi :)

Ei da...am ajuns si in etapa 3...adica etapa in care ne-am facut mai mare...si putem papa mancarea zdrobita cu furculita, cu textura mai solida, si pentru ca am fost cuminti, iata si momentul in care putem adauga putin unt sau putin ulei de masline la masa de pranz. 
Intre timp s-au mai adaugat si: biscuitii, rosiile, verdeturile aromate *busuioc, patrunjel, oregano, marar, etc, galbenusul fiert tare, pastele, si tot felul de combinatii care sunt mult mai delicioase decat fadele piureuri de la inceput! 
 Asadar, v-am promis cateva retete de mare succes la noi in familie: 

 1. 'pentru de dimineata' vorba reclamei, recomand un piure de fructe cu branzica de casa - vitamine plus calciu = love :) 

 Fructe preferate: prune, caise (laxative), mere decojite si coapte la abur, banane, pepene galben.
(in continuare evitam fructele de padure). Toate aceste fructe in orice combinatie se paseaza. 
Cum facem branzica de casa: lapte semidegresat de la Napolact sau de la Zuzu, la 1 litru se adauga 7 pastile de calciu lactic (se gaseste la orice farmacie). Se lasa sa fiarba pana se branzeste, se pune deoparte la racit, se strecoara f usor printr-o sita deasa de inox sau printr-un tifon. Se adauga cateva linguri de branzica la piureul de fructe, proportia sa fie 70% fructe, 30% branza.
Cum procedez eu: o data pe saptamana fac un cocktail COLOSAL de fructe de toate felurile, la robotul mare de bucatarie, si branzica la fel, pun mai multe cutii de lapte ca sa iasa mai multa branza, si apoi amestec totul, si pun in borcanase de 250 gr. Las doua borcanase la frigider, iar restul pun la congelator. 

2. Pentru masa de legume -  cea mai dificila la noi si din cate am auzit, nu doar la noi, se pare ca micutii prefera gustul dulce, iar legumele pot fi cam antipatice daca nu sunt aromate cu ceva :) Noroc ca am descoperit o reteta de te lingi pe degete - Cartof dulce cu sos de rosii si cuscus.
Mega reteta care va fi pe placul micutilor vostri GARANTAT:

Ingrediente: rosii proaspete 1 kg
                   1 cartof dulce mare
                   1-2 ardei grasi sau o alta leguma 'de umplutura' - telina, pastarnac, broccoli, etc
                   Couscous - sau cuscus pe romaneste - un fel de paste granulate de grau dur 
                   1/2 catel usturoi
                   busuioc, patrunjel, oregano.
                   o lingurita ulei masline.

Se spala se curata si se taie cubulete cartoful dulce si ardeiul gras, si se pun la 'aburitor', se tin la baie de abur pana se inmoaie bine si se zdrobesc usor cu furculita (timpul depinde de cantitate si de aparat, la noi dureaza cam 10-15 min). 
Separat facem sosul de rosii: Rosiile se spala, se oparesc si se curata de coaja, se inlatura cotoarele, se taie cubulete f mici, se adauga uleiul de masline si se pun la fiert avand grija sa nu scada prea mult si sa nu se lipeasca. Se poate adauga si usturoiul (dat prin presa, f f marunt), busuiocul tocat marunt, patrunjelul, etc. 
Intr-o craticioara punem doua cani de apa la fiert, in care vom adauga cuscusul - 4-5 linguri, se lasa la fiert ca si pastele, pana cand se umfla si e relativ moale - cateva minute.
In final, vom amesteca totul, proportia ar trebui sa fie cea mai mare parte cartoful dulce si rosiile, si cuscusul in proportie mai mica, doar pentru granulatie. Daca vreti sa adaugati si proteine, puteti adauga putina carne de pui fiarta si maruntita bine, sau un galbenus de ou tare.
Ce ramane in plus se pune la borcan si la congelator.
Cantitatea depinde de cat trebuie sa pape micutul vostru, noi avem acum 240 ml, pt ca papam la 4 ore si sarim masa de lapte de seara deci avem doar 4 mese. Asa ca a trebuit sa indopam bebelina cu mai multa papa in timpul zilei, sa-i ajunga pana a doua zi, pt ca doarme de la 9 seara la 7.30 dimineata. Si ca sa nu o mai trezim noaptea, am lasat cantitatile mai mari in timpul zilei, este o varianta care ne convine tuturor :)

3. Masa de seara de regula este un iaurt mare cu cereale sau cu biscuiti maruntiti....ceva delicios pentru bebelina, care adora aceasta combinatie :)

Cam atat pentru azi, pofta buna mancaciosilor vostri :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu