vineri, 24 mai 2013

Diversificarea (2) - continuare si sfaturi practice

In etapa a doua a diversificarii, se adauga PROTEINE.
Dimineata -  proteine din lapte : branzica de vaci sau facuta in casa din lapte semidegresat si calciu lactic .Se adauga progresiv in piureul de fructe - de la cateva grame la jumatate din cantitatea totala.
Unii doctori recomanda iaurtul in aceasta etapa, altii mai tarziu. Noi am inceput cu branzica pentru ca are mai mult calciu.

La masa de legume se adauga carnita de pui sau curcan (piept, fiert bine), sau ficatei de pui fierti in lapte, sau peste (doar proaspat, si nu gras). La inceput 20 de grame apoi crestem treptat cantitatea cat sa fie un sfert din cantitatea totala.

Totul se face avand grija sa evitam constipatia - e de preferat sa contina cat mai multe fibre piureurile pe care le dam bebelusului. (mai ales daca-i mai dati si picaturi cu adaos de fier incepand cu 6 luni). Intre mese dati-i ceai sau apa, in special in zilele calduroase. Alegeti o cana cu supapa, care sa nu curga decat daca suge din ea , astfel va invata sa 'soarba' apa atat cat ii trebuie.

Alte observatii: 
  • Daca va refuza mancarea, nu este neaparat din cauza gustului, ci din cauza granulatiei - se adauga texturi noi odata cu adaugarea de alte ingrediente, si bebelusul pur si simplu are senzatia ca este prea greu de inghitit si se va speria. Fara panica - pasati mai bine piureul (incercati si cu un mixer vertical, din acela pentru supe-creme) si incercati din nou. In cazul nostru a functionat foarte bine :)
  • Ca organizare, pentru a va fi mai simplu cand preparati mancarica: preparati mai multe borcanele cand aveti mai mult timp ( va ia cam doua ore cu totul pentru ca trebuie facute la aburi in cantitati mici) si puneti-le la congelator in recipiente gradate de maxim 200 grame. Trebuie doar sa le dezghetati (cu grija si amestecand foarte bine) cu putin timp inainte de masa. NU le recongelati chiar daca raman mai multe lingurite, aruncati si treceti la urmatorul recipient. Folositi si etichete lipite pe fiecare borcanel cu data la care au fost congelate si ce contin.
  • Obisnuiti copilul sa se concentreze pe mancare nu pe jucarii sau televizor in timp ce mananca. Asezati scaunul la masa, acolo unde mananca si restul familiei. La inceput televizorul poate fi un 'artificiu' necesar, dar in timp exista riscul sa se obisnuiasca doar cu 'avioane si maimute' iar daca lipseste 'distractia' sa nu mai inghita o picatura. La masa mancam. La joaca ne jucam. Asta pe termen lung o sa va ajute mult.
  • Spalati ceea ce s-a murdarit (vase, obiecte etc) imediat pentru ca se curata mai usor. Cu cat le lasati mai mult cu atat o sa va chinuiti mai tare. 
  • Atentie! Nu spalati baveticile sau prosopelul copilului cu detergent obisnuit, ci cu un sapun special pentru copii sau detergent lichid ecologic, fara mirosuri tari sau chimicale puternice.  Spalati vasele si linguritele cu detergentul cu care ati spalat si biberoanele adica tot cu ceva fara chimicale, de preferat din plante.
  • Orice ati vedea sau auzi in jur, nu puneti sare sau ulei in mancarea bebelusului! Legumele contin deja sare si rinichii celor mici nu sunt suficient dezvoltati incat sa proceseze sarea rafinata pe care o consuma adultii! Iar grasimile vin din lapte branzica si carnita oricum, deci e suficient!
  • Nu-i dati dulciuri sau piureuri cu zahar adaugat sau miere! Nu e inca momentul, zaharul si-l ia din fructe in aceasta etapa.
  • Nu fortati copilul sa manance daca incepe sa planga. Daca nu a mancat suficient (in functie de sfatul medicului) faceti o pauza sau incercati alta reteta. Dar nu fortati pentru ca daca inghite in timp ce plange sau tipa se poate ineca sau alte probleme (si psihic se poate bloca pe senzatia de aversiune fata de toata 'povestea' numita masa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu