miercuri, 8 august 2012

Cu sau fara celule stem

Recoltarea de celule stem la nastere este deja o practica curenta, cunoscuta si luata in calcul si in Romania, de multe dintre mamicile in devenire. Insa utilitatea practica a celulelor stem este inca un subiect la ordinea zilei.
Asadar de ce sa recoltam celule stem la nastere? Ce putem face cu ele? Le vom utiliza vreodata? Sau le vom utiliza pentru orice boala cu care ne vom confrunta in viitor? Multe dintre tinerele familii isi pun astfel de intrebari absolut normale, practice, legate de valoarea celulelor stem recoltate la nastere in practica medicala moderna.
Sunt voci care sustin ca celulele stem ar fi un panaceu universal, sunt si opinii conform carora valoarea celulelor stem ar fi 0! Insa, ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc.
Transplantul cu celule stem se foloseste astazi pentru tratarea mai multor tipuri de boli, unele foarte grave, in special boli maligne de sange. 
Celulele stem sunt caramizile de baza ale organismului uman. O noua viata incepe cu fertilizarea ovulului, cand se formeaza o celula ou care este denumita celula stem totipotenta si care are capacitatea de a se diferentia in orice tip de celula umana.
Celulele stem se dosebesc de celelalte prin faptul ca initial sunt celule nespecializate, fara memorie, motiv pentru care sunt denumite si "celule blank". Ele au un mare potential prin faptul ca pot prelua orice specializare este necesara, adica pot deveni orice tip de celula din cele 220 de tipuri de celule din organism.
Celulele stem se impart in doua categorii principale : celule stem embrionare si celule stem adulte. Cele embrionare se gasesc in in primul stadiu de dezvoltare, cel al embrionului din primele 5 zile care contine celule stem angajate in procesul de constructie a tesuturilor si organelor viitorului fat. La adulti celulele stem pot fi gasite in aproape toate organele si tesuturile si reprezinta sursa oricarui adult pentru regenerarea celulelor distruse de boli si alte afectiuni.

Interesul crescut pentru celulele stem a inceput in momentul in care transplantul cu astfel de celule a reusit sa amelioreze sau sa vindece afectiuni incurabile, in special din zona bolilor sangelui si ale afectiunilor maduvei osoase. Desi celulele stem se pot diferentia in orice tip de celula umana, aplicatia practica a transplantului de celule stem se limiteaza la un numar destul de mic de patologii.
Desi sunt cazuri de vindecare completa a unor pacienti cu diferite afectiuni, dupa cateva operatiuni de transplant cu celule stem, parintii trebuie sa stie faptul ca in cele mai multe cazuri medicii folosesc celule stem de la un donator fara legatura de rudenie dar care prezinta o compatibilitate crescuta. 
Pentru ca este o afacere foarte banoasa pentru firmele care se ocupa de recoltare, de foarte multe ori, parintii primesc informatii deficitare, eronate despre posibilitatile de vindecare cu propriile celule stem sau completari cu * la sfarsitul contractului care pot fi usor ratate la lecturarea formularelor de contract.
Recoltarea de celule stem  la nastere se face optional, cu acordul parintilor si reprezinta un fel de " asigurare de sanatate" pentru viitoarele posibile afectiuni ale copilului care pot fi tratate prin transplant cu celule stem. Recoltarea se face in general din sangele placentar din cordonul ombilicar. Probele de sange sunt apoi transportate catre firmele specializate in depozitare si dupa analize specifice care il declara necontaminat este suspus criogenarii in containere cu azot lichid la -197°C. Recoltarea nu prezinta nici un pericol pentru mama sau fat si este posibila pentru orice tip de nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu