Nasterea

CUM nastem?

I. Nasterea naturala:
La sfirsitul celor 40 de saptamani de sarcina uterul ajunge de la un organ mic de marimea unei pere la un sac larg de muschi care se intinde de la coaste pina la osul pubian. Acum uterul se pregateste pentru cea mai importanta treaba: impingerea copilului in aceasta lume. Adica nasterea.
Pina acum copilul a fost bine protejat si comfortabil in punga de apa (numita sacul amniotic) din uter. Capatul uterului (numit cervix) este ca o gogoasa groasa cu o mica gaura in mijloc. Este aceasta gaura care va trebui sa se deschida putin cate putin in timpul nasterii ca sa ingaduie copilului sa se nasca.
Inainte ca nasterea sa inceapa au loc mai inainte "anumite pregatiri". Pe masura ce ziua se apropie poate ca deja ati avut contractii false,numite contractii Braxton-Hicks si care pregatesc uterul pentru munca grea de nastere. Cervix-ul devine mai moale pregatindu-se pentru procesul de dilatare (intindere) care sa va intimpla in timpul nasterii. Veti observa ca plimbarile sunt mai dificile decat de obicei. Aceasta e cauzat de lasarea in jos si inmuierea cartilagiului dintre oasele pelvisului ca sa usureze trecerea copilului prin ele.
Daca aceasta e prima nastere, copilul se va muta in josul pelvisului cel mai probabil cu cateva saptamani inainte de inceperea nasterii. Acesta este descris ca si caderea (lasarea in jos) a fatului. Veti observa ca respiratia dvs. devine mai usoara si ca presiunea pe vezica creste.
1)Pierderea dopului gelatinos
Dopul gelatinos este doar o acumulare de secretii care se formeaza la intrarea in uter, numita canal cervical. Faptul ca mucusul se acumuleaza in timpul sarcinii este foarte benefic, deoarece ajuta la crearea unei bariere protectoare impotriva infectiilor – intre lumea dinafara si bebelusul care creste in uterPe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii, cervixul va incepe sa se subtieze si sa se dilate si astfel acest dop de mucus cervical se elimina .Unele femei il pot pierde la 36 de saptamani de sarcina, in timp ce multe altele il vor pierde abia la cand incepe travaliul.
2)Ruperea membranelor sau ruperea 'apei'
Ruperea membranelor in sarcina este numita medical amnioree. Fatul este invelit in membranele fetale, care contin lichidul amniotic, numit si "apa". Cand gravida mai are putin pana sa nasca incep contractiile, care preseaza lichidul amniotic in membrana fetala spre orificiul uterului, facandu-l sa se largeasca. Pe parcursul acestui fenomen, membranele se intind pana se rup si lasa lichidul amniotic sa iasa, prin colul uterin. In momentul in care apa se rupe se poate considera ca a inceput travaliul si este necesara transportarea la un spital sau maternitate.
De unde stiu ca mi s-a rupt apa?
Cel mai frecvent se simte un mare val de lichid care va trece prin haine si pur si simplu nu poate fi confundat cu nimic altceva. Alteori, ruperea apei poate sa fie confundata cu o secretie vaginala sau cu o pierdere de urina, ambele fenomene fiind comune in perioada sarcinii.
Formula magică: 5-1-1.
Atunci cand contracţiile apar o dată la 5 minute, şi durează un minut, timp de o oră, este semnul că te afli în travaliu activ şi că dilatarea colului continuă.
Urmăreşte aici emisiunea pe aceeaşi temă.

Cu sau fara anestezia epidurala:
Anestezia epidurala (sau peridurala) este o metoda prin care este montat un cateter in zona lombara a coloanei vertebrale, imediat cum a inceput travaliul, in scopul de a atenua durerile nasterii. Substanta introdusa este diluata tocmai pentru a permite participarea activa a mamei la intregul proces. Vei putea simti contractiile si impinge, dar fara a simti durere.
Mai multe detalii aici:sfatulmedicului.ro/Nasterea/anestezia-epidurala
video - http://www.mayoclinic.com/health/vbac/MM00550

3)Travaliul -etape:
Dacă ai toate informaţiile necesare despre stadiile travaliului, ai mai multe şanse să ai o experienţă de naştere mai usoara . Cu ajutorul tehnicilor de respiraţie pe care le poţi învăţa la cursurile de Lamaze şi cu ajutorul unor poziţii ale corpului care să-ţi permită să ai controlul durerii, poţi avea un travaliu suportabil chiar si fara anestezia epidurala. Un rol imens în relaxare îl are partenerul tău care te poate însoţi în timpul travaliului, o practică tot mai întâlnită chiar şi in maternităţile din România. 

Prima etapa a travaliului este cea de dilatare şi este împărţita în trei faze:
1. Faza latentă, care pentru majoritatea femeilor este cea mai uşoară, dar şi cea mai lungă. 
În 10-15% din cazuri, acest stadiu poate începe cu ruperea membranelor. Contracţiile pot să fie la o distanţă de 30 min dar sunt şi la cca 5-10 minute. De obicei acestea nu durează mult, în medie 30-45 secunde, uneori chiar mai puţin. În timpul acestei faze, colul începe să se scurteze, iar la sfârşitul acestei faze el poate avea o dilataţie de aproximativ trei centimetri. 
Există şi câteva poziţii care pot ajuta travaliul să progreseze, precum îngenunchieri în timpul contracţiilor, flexări. Este mai uşor pentru uter, care este un muşchi, să se dilate dacă stai într-o poziţie gravitaţională decât dacă ai sta întinsă pe spate.
2. Faza activă a travaliului este caracterizată prin contracţii din ce în ce mai dese (la circa 2-5 minute), care pot dura mai mult decât cele din faza anterioară, aproximativ 45-60 secunde. Colul este complet şters, iar dilataţia va atinge 4-7 centimetri. Capul copilului va coborî şi mai mult şi va crea presiune asupra lichidului amniotic şi asupra membranelor. 
3. Faza de tranziţie este cea mai intensă, dar şi cea mai scurtă, de circa 15 minute. Majoritatea femeilor nu au mai mult de 15-20 de contracţii pe durata acestei faze. Contracţiile sunt mult mai dese, la 60-90 de secunde şi pot dura până la trei minute. În această fază poţi să te simţi ameţită, să ai senzaţii de vomă, tremurături sau senzaţii de impingere. Continuă să te mişti ca să poţi să îl ajuţi pe copil să alunece uşor pe canalul de naştere. Colul este perfect dilatat iar copilul este pe cale să vină pe lume.
A doua etapa de travaliu este cea a expulziei copilului. 
Poate dura de la 15 minute până la câteva ore. În acest stadiu, contracţiile sunt prelungi şi uneori cu doar o mică pauză între sfârşitul uneia şi începutul alteia. În unele cazuri poate apărea o pauză de maximum jumătate de oră de linişte, fără contracţii, timp în care corpul se pregăteşte de expulzie. Capul copilului va coborî prin vaginul dilatat, moment când poţi să simţi senzaţia de a impinge. Vei fi epuizată între contracţii, însă senzaţia de arsură şi usturime te va forţa să împingi. Capul copilului apare în curând la nivelul orificiului vaginal şi se va balansa înainte şi înapoi. Este foarte important să fii atentă atunci când ţi se va cere să nu mai “împingi”. Acesta este momentul în care capul copilului iese în afara orificiului vaginal. Încă câteva contracţii puternice şi corpul copilului este impins afară.
În a treia etapa a travaliului placenta este eliminată. În această fază vei simţi mici contracţii, slabe ca intensitate, care ajută la expulzia ei, dar şi o senzaţie de oboseală. Placenta se elimină în 5-20 de minute. Unele spitale recomandă şi susţin aşezarea bebeluşului la sânul mamei pentru a începe procesul de alăptare în timp ce se aşteaptă expulzia placentei.

Recuperare:
Dupa ce micutul a venit pe lume, vei ramane circa doua ore in sala de nasteri sub supravegherea medicului specialist, pentru a ti se efectua eventualele suturi. Doctorul va urmari starea ta dupa anestezie (in cazul in care ti s-a facut epidurala), precum si refacerea organelor interne. Va verifica daca exista contractii ulterioare ale uterului. Dupa ce vei reusi sa urinezi vei fi dusa in salon. Daca ai primit o anestezie epidurala vor trece cateva ore pana sa iti revii complet si te vei ridica din pat. Medicul iti va recomanda sa faci miscare, dar asta nu inseamna sa te extenuezi. Cativa pasi prin salon sau pe hol sunt suficienti. Daca ti s-a facut epiziotomie sau daca perineul s-a rupt in timpul nasterii, cusatura iti va crea disconfort la asezare si in timp ce mergi. De asemenea, poti simti o durere usoara atunci cand tusesti sau stranuti.
In primele ore de dupa nastere nu vei avea voie sa mananci prea multe, deoarece in cazul unor complicatii va fi nevoie de interventie chirurgicala.
Daca totul decurge normal, vei putea sa consumi multe lichide (apa plata, ceaiuri, sucuri si compoturi de mere) si alimente usoare (supa-crema de legume, piept de pui/curcan la gratar, peste, oua, lactate).

II. Nasterea prin cezariana
Cezarienele pot fi planificate sau de urgenta.
Copiii nascuti prin cezariana vin pe lume prin intermediul unei interventii chirurgicale, prin incizii la nivelul uterului si abdomenului. Daca te hotarasti sa faci o cezariana sau daca esti sfatuita sa nasti astfel, inseamna ca faci o cezariana planificata.
O cezariana realizata dupa ce ai intrat in travaliu se numeste o cezariana de urgenta. Chiar daca numele poate sa induca un sentiment de panica, aceasta operatie nu inseamna neaparat ca e o masura drastica pe care doctorul trebuie s-o ia.
Dintre motivele pentru care ai avea nevoie de o cezariana:
- capul bebelusului este prea mare pentru pelvisul tau
- marimea sau forma pelvisului ar determina o nastere naturala prea dificila
- placenta este prea jos in uter (placenta previa) blocand iesirea bebelusului
- ai gemeni sau tripleti iar unul dintrei ei ar putea fi intr-o pozitie problematica
- bebelusul este intins in aria uterului sau este cu picioarele inainte
- in timpul travaliului, bebelusul nu are suficient oxigen si este prea departe de canalul de nastere pentru a iesi
- suferi de eclampsie sau de preeclampsie (valoare crescuta a presiunii arteriale)
- esti bolnava, ai hipertensiune arteriala sau esti extenuata in timpul nasterii
Cum se face o cezariana
Tipuri de anestezii:
1. Rahidiana (locala); 2. Generala; 3. Combinate: Generala plus epidurala sau Rahidiana plus epidurala.
Vezi mai multe detalii aicihttp://www.saptamanamedicala.ro

Inainte de operatie, fie ca este programata sau nu, trebuie sa ai o discutie cu medicul anestezist, in care ti se va explica fiecare din aceste variante, si in care vei relata tot istoricul tau medical legat de diferite alergii la medicamente, tratamente urmate, sensibilitati, boli acute sau cronice, si in functie de toate aceste informatii vei agrea una din metodele de anestezie.

Odata terminata procedura de anesteziere, operatia decurge astfel: chirurgul face o incizie de-a lungul abdomenului tau, chiar deasupra osului pubian , si apoi se trece la incizia uterului. Doctorul faciliteaza iesirea copilului. Odata ce copilul este preluat de asistenta pentru un control, se elimina si placenta si apoi urmeaza sa fii cusuta. O cezariana dureaza aproximativ 45 de minute dupa care poti sa-ti vezi bebelusul pentru prima oara si chiar sa-l tii in brate, in functie de tipul anesteziei.

Recuperarea: va dura putin mai mult. Imediat dupa operatie vei fi mutata din blocul operator intr-o camera de terapie intensiva, unde vei fi supravegheata de o asistenta medicala. Pe masura ce efectele anesteziei trec, vei incepe sa simti durere in jurul inciziei si ti se va administra medicatie pentru reducerea acesteia. Daca ai avut anestezie generala, te vei simti ametita si slabita. Pe parcursul a 24 de ore de la operatie vei fi ajutata sa cobori din pat si ti se va cere sa faci miscare, pentru a reduce posibilitatea formarii cheagurilor de sange. Cu cat te ridici mai repede si te plimbi mai mult cu atat te vei recupera mai rapid. Dupa 24 de ore ti se va scoate perfuzia intravenoasa si cateterul uretral pentru eliminarea urinei, iar in 3-4 zile firele de sutura vor fi scoase si ti se va permite sa mergi acasa. 
Vei avea voie sa consumi lichide abia dupa patru ore de la operatie (pana atunci iti vei putea uda buzele cu apa) iar in primele 24 de ore vei putea bea doar ceai neindulcit, supa de legume strecurata, apa plata. 
A doua zi, pe langa multe lichide, mai poti manca iaurt si branza de vaci dulce, iar din a treia zi, daca ai avut scaun, poti include in meniu carnea de pui fiarta sau la gratar si supa mai consistenta.

Mai multe informatii despre nastere si travaliu:
http://www.ghidul-parintilor.ro/vine-bebe/nasterea/
http://www.pregnantpossibilities.com/2011/labor-positions/


UNDE nastem?
Maternitati in Bucuresti:
>> STAT:

Polizu - Sectorul 1
Filantropia - Sectorul 1
Spitalul Elias -Sectorul 1
Cantacuzino - Sectorul 2
Sf. Pantelimon - Sectorul 2
Spitalul Caritas - Sectorul 3
Maternitatea Bucur - Sectorul 4
Spitalul Universitar - Sectorul 5
Maternitatea Giulesti - Sectorul 6

>> PARTICULARE:

Medlife
Regina Maria
Medicover
Sanador

Vezi maternitatile din tara aici:
http://www.bebelusulonline.ro/lista-maternitatilor-din-romania/

Cu cine nastem?


Aveti mai jos o lista de doctori recomandati (sursa: http://www.centrul-9luni.ro/medici-de-5-stele/)

Dr Irina Antohi- Maternitatea Filantropia
Dr Alexandru Filipescu- Spitalul Elias
Dr Claudia Mehedintu- Spitalul Malaxa
Dr Anca Alexandru- Florin-
Dr Mihaela Bernevig- Spitalul Judetean Ilfov
Dr Ediz Huseyinoglu- Maternitatea Filantropia
Dr Elvira Sanduleac- Spitalul Universitar Bucuresti
Dr Dan Strajean- Spitalul Elias
Dr Traian Enache- Maternitatea Giulesti
Dr Mihai Dumitrascu- Spitalul Universitar Bucuresti
Dr Alexandru Ciulcu- Spitalul Cantacuzino
Dr Magda Petrache- Sanador
Dr Camelia Constantinescu- Maternitatea Bucur
Dr Alice Florescu- Bleotu-
Dr Toma- Spitalul Cantacuzino
Dr Alina Juganaru- Spitalul Sf Pantelimon
Dr Dragos Albu- Medlife
Dr Cornelia Ispas- Spitalul Malaxa
Dr Laurentiu Pechi- Maternitatea Polizu
Dr Ioan Parvu- Spitalul Elias
Dr Rahimian Hadi- Regina Maria
Dr Nicoleta Dumitru- Spitalul Elias
Dr Kais Sammouh- Regina Maria
Dr Doina Paris- Maternitatea Filantropia
Dr Mihai Dumitrascu- Spitalul Elias
Dr Andrei Cucu - Spitalul Medicover - doctorul meu :)
Dr Cristian Andrei - Medicover - specialist ecografie
Dr Gheorghe Gica- Medlife
Dr Ionut Valcea- Maternitatea Bucur
Dr Adrian Berindan- Maternitatea Victor Babes, Policlinica Polimed