duminică, 14 decembrie 2014

Ajutor pentru parintii care au copii 'mofturosi'

Dragi mamici si tatici, 'la cererea publicului' voi prezenta cateva trucuri pentru a va ajuta sa schimbați puțin obiceiurile micuților voștri. Așadar...
Cel mai frecvent scenariu este : copilul accepta diversificarea dar dupa 12 luni devine din ce in ce mai mofturos, isi pierde 'rabdarea' si refuza mancarea pe care obișnuiam sa i-o dam.Care poate fi cauza?
Sa o luam logic. Încercați sa va răspundeti la următoarele întrebări:
Ce s-a schimbat in ultimul timp?
Are destui dintisori incat sa poată mesteca si bucățele?
Care este programul zilnic de masa? Cate ore trec intre mese?
Mananca doar cu televizor, jucarii, distracție?
Mai primeste si alte 'bunatati' intre mese?
Cine sunt cei care-i dau de mancare? Procedeaza diferit?
Care sunt rețetele, ce 'meniu' avem pt a stimula gustul copilului?

Problema  poate veni din mai multe direcții.
In primul rând asigurați-va ca exista destul timp intre mese pt ca micuțului sa i se faca foame. Ajustati cantitatea si consistenta mancarii in funcție de asta. Ideal intre mese sa treaca 3-4 ore. Cresteti progresiv cantitatea dar si consistenta astfel incat dupa un an sa puteti depasi faza piureurilor atat de ' plictisitoare'. Copilul trebuie sa se deprinda cu muscatul, mestecatul, si rontaitul, cu gustul mai sarat, mai acrisor, mai dulceag. Dar din surse naturale, neprocesate.
Atenție mare la pâine care este perceputa ca fiind dulce, si care 'umfla' stomacul si da o falsa senzatie de sațietate, fara sa aduca aportul de nutrienti necesari. Evitați si dulciurile intre mese, indulcirea ceaiurilor, sucurile din comerț, ciocolata in special. Chiar in cantități foarte mici ele dauneaza atat pe termen scurt cat si pe termen lung!

Încercați sa respectați același program in fiecare zi, sa fie ore fixe de masă.

Implicați copilul in pregatirea mesei. Uite cum face mami papa:  sa fie cat mai plăcut momentul. Luati cateva ingrediente deja preparate si amestecați-le in fața lui, luați împreună bolul si lingurița, așezați masa pentru 'oamenii mari', etc.

Evitați televizorul in timpul mesei, pentru că asta-i va diminua concentrarea pe ce are de făcut, mai ales dacă i-am dat deja lingurița in mâna sa pape singur.

Nu neglijati aspectul mancarii, diversitatea -incercați sistemul 'oriental' - mai multe culori, mai multa varietate, mai multe 'feluri' - cate puțin din fiecare, din care sa aleaga si sa guste,  in special la masa de prânz.

Puteți adăuga puțina sare si putin ulei de măsline. Nu ocoliți frunzele plantelor aromatice, de preferat proaspete - busuioc, pătrunjel, tăiate marunt. Lăsați-l pe el sa le presare si sa le amestece, etc.

Este normal ca si un copil sa se plictiseasca la un moment dat de acelasi gust, asa cum si noi ne-am plictisi dacă am manca de o suta de ori același fel de mancare. Insa nu mergeți nici pana la condimentarea excesiva sau sosuri pe care adultii le consuma de obicei.

Niciodată nu le dati mezeluri! In niciun caz McDonald's!!! Toate acestea conțin potentiatori de arome si chimicale care 'pacalesc' creierul, si dau dependență!   Dacă noi, adulții, stim sa ne oprim si sa ne controlăm 'poftele', copiii nu au acest exercițiu si le va fi foarte greu sa accepte ulterior orice altceva mai puțin 'intens'. Fiți foarte atenți la aceste 'capcane'.

Persoana care le da sa mănânce trebuie sa adopte acelasi comportament ca si parintii, lămuriti mai întâi aceasta problema. Dacă mami a stabilit deja un program si niște reguli de 'buna purtare' la masa, si apoi vine bona sau bunica si procedează cu totul altfel, copilul nu va mai ști ce sa creadă, sau va adopta stilul care-i da cea mai mare libertate, unde se distrează cel mai mult. De aici nazurile, poftele, răsfățul, aruncatul mâncării, etc.

Cu cat creste, tratați copilul ca pe un om matur, puneți-l la masă cu voi, dați-i exemplu cum se mănâncă, dar faceți in același timp diferența intre mâncarea voastra și mancarea lui -nu toți mancam același lucru, fiecare mananca ce e mai bun pentru el.

Durata - In mod normal o masă nu ar trebui sa dureze mai mult de 30, 40  de minute. Cantitatea nu justifică o perioadă mai mare. Masa nu trebuie sa se transforme in joaca. Faceți diferența intre cele doua. Suntem la masă si mancam. De jucat ne jucam dupa ce ne-am ridicat de la masă.

In cazul in care cel mic refuza cu desăvârșire orice propunere, orice fel de mancare, si am eliminat orice alt motiv, faceți si un control la pediatru, lipsa poftei de mancare poate avea si alte cauze : enterocolita, dureri gingivale, dureri in gât, etc.
Dar nu va îngrijorați, de cele mai multe ori sunt doar obiceiuri ce pot fi schimbate :-)

duminică, 24 august 2014

Programul de masa si somn cand avem bebe 2

Daca pentru bebe 1 ne-am cam lamurit cum sta treaba...si am depasit deja faza de alaptare si diversificare, ce facem cand apare bebe 2? Cum putem sa ne organizam astfel incat sa gestionam agitatia care urmeaza, si sa mai avem si timp de respiro? 

Scenariul 1. Organizarea programului la bebei 'consecutivi' - unde diferenta de varsta este foarte mica -de 1-2 ani.
Cuvantul cheie - Sincronizare & armonie. 
Ca si in cazul gemenilor, totul trebuie facut 'la dublu', sincron. Acelasi orar de masa, acelasi orar de somn, acelasi orar de joaca, acelasi timp de baie. Altfel viata devine extrem de complicata. Mai ales daca bebe 1 nu este inca la gradinita. 
Indiferent cine ar sta acasa cu copiii, fara o strategie buna, la sfarsitul zilei va fi epuizat, iar in casa va domni haosul. Imaginati-va un bebe in plina criza de personalitate, in timp ce celalalt incearca sa doarma. Sau un bebe care vrea sa alerge dupa minge, in timp ce celalalt trebuie sa manance. Va suna cunoscut? :)
Asadar, ce putem face?
Dupa inceperea diversificarii la bebe 2, incepeti sincronizarea programului de masa .Ideal este sa ajungeti in cateva saptamani la momentul: 'la ora 7 bem lapticul, la ora 11 toata lumea papa prima masa solida, la 3 e ora de legume, la ora 7 ora de cereale cu iaurt sau lapte'. Chiar daca preferati alte ore sau alte tipuri de mancare, important este ca ambii copii sa se obisnuiasca cu un anumit 'ritm', o anumita rutina, previzibila, chiar amuzanta. Haideti la masa! trebuie sa fie o experienta placuta, o activitate 'de familie'. Macar o data pe zi, sau macar la sfarsit de saptamana, mancati impreuna. Si mami papa, si tati papa, si bebe 1 si bebe 2. Nu va temeti sa-i lasati sa manance singuri, chiar daca fac mizerie la inceput. Va ajutati si pe voi :)

Cantitatile la varsta de 1 an, cand masa este la 4 ore, ar trebui sa fie de 240 de grame, la 18 luni- 2 ani, crestem la 300 de grame. Puteti sa le dati mici 'gustari' intre mese, dar fiti atenti ca inainte de masa principala, de legume si carne, nu le dati nimic dulce, nici sucuri, nici ceaiuri, (apa de preferat dupa masa nu inainte pt ca dilueaza sucurile gastrice)

Odata cu sincronizarea programului de masa, veti sincroniza si programul de somn. Incercati la distanta de 1-2 ore dupa prima masa, si la fel dupa a doua masa, in timpul zilei.
Nu culcati copiii mai tarziu de ora 4, pt ca nu se va 'aduna' destula oboseala pentru a se culca la o ora 'normala' noaptea. Seara, daca masa de cereale este la ora 7, puteti culca copiii la 8. Daca este la 8, ii culcati la 9, 9.30. Dar nu mai tarziu! Intre ultima masa si ora de culcare de noapte nu trebuie sa treaca mai mult de 2 ore. Atlfel i se va face foame din nou, si se va agita din nou, si tot asa intrati intr-un cerc vicios.

Culcati copiii pe cat posibil in camere diferite, daca spatiul o permite.Sau macar sa nu doarma in aceeasi camera cu voi. Sa se obisnuiasca sa doarma singuri fara sa se teama de nimic.
Ritualul de seara ar putea fi cam asa: in primul rand igiena de seara (spalat dintisori, facut baie, schimbat pampersul /stat pe olita, etc), apoi in camera trageti jaluzelele, puneti doar o lampa de veghe, aduceti 1 sau 2 jucarii preferate in patut (dar care sa nu scoata sunete), eventual o lampa muzicala pentru cateva minute. Stati in camera cat mai putin si iesiti cand copilul e aproape adormit, soptind ' noapte buna, nani-nani, toata lumea doarme acum, e ora de culcare.' Si mami doarme, si tati doarme, si fratiorul/surioara. si (jucaria preferata sau personajul din desene animate, etc).
La inceput va fi greu sa convingeti si pe bebe 2 ca acesta este programul.
Dar dupa o saptamana se vor obisnui. Important este sa nu le fie foame, sa fie scutecul curat, sa nu aiba stimuli externi (lumina, zgomot, televizor, etc), pastrati aceeasi muzica 'de somn', aceleasi jucarii 'de somn', etc. Daca vreti sa-i cititi o poveste, ar fi bine dupa ce copilul este deja in pat. Intregul ritual de culcare nu e nevoie sa depaseasca 15-20 de minute. Indiferent care ar fi. Ne-am imbracat, ne-am bagat in pat, ne-am culcat. Punct. Nu se negociaza noi jocuri, nu se pun desene la televizor, nu se mai sta la discutii. Acum toata lumea doarme. Si mami si tati sunt aici cand te vei trezi.

Nu intrati din cinci in cinci minute sa vedeti ce face odorul. Este bine. Este in siguranta. Nu are ce sa i se intample. Plange? Intrati dupa cateva minute, linistiti-l, vorbiti-i pe un ton calm, dar ferm. Spuneti-i ca sunteti acolo aproape, ca e in siguranta, ca acum e timpul de somn, si mai tarziu cand se trezeste va veti revedea. Faceti asta pana cand adoarme. Incercati in fiecare zi sa respectati acelasi program.

La somnul din timpul zilei e putin mai complicat. Daca cel mare refuza cu desavarsire somnul de dupa-amiaza, incercati sa nu depasiti timpul 'alocat', ca sa nu intrati peste orarul de masa. Nici nu il luati din pat imediat, lasati-i o jumatate de ora macar sa 'incerce'. Daca totusi nu vrea sa doarma, il luati din pat dar respectati acelasi program. Tot la aceleasi ore mesele, singura diferenta fiind ca la copilul mai mare, somnul din timpul zilei se reduce si se inlocuieste cu o alta activitate. Dar retineti ca pentru copiii mici, de la 1 la 5 ani, trebuie sa existe cel putin o perioada de somn in timpul zilei, de cel putin o ora neintrerupta. Fara aceasta mica 'pauza', copilul va deveni extrem de obosit si agitat pana la lasarea serii.

Nici culcatul seara foarte devreme pentru ca e 'obosit' nu e cea mai buna solutie. Nu e indicat sa culcam copilul la 7 cand ar fi normal putin mai tarziu, dupa masa de seara. Un copil nu va putea sa doarma, chiar si cu un stomac foarte plin, mai mult de 10-11 ore pe noapte. Pe scurt: daca il culcati prea devreme, se va trezi in toiul noptii, sau cand e 'somnul mai dulce' la adulti, pe la cinci dimineata. Daca il culcati prea tarziu, nu se va odihni suficient, si nu va fi un somn sanatos. Nu uitati ca acum il pregatiti pentru gradinita si pentru scoala.Va intra intr-un ritm care in mod tipic presupune trezirea la ora 7, indiferent ce urmeaza sa faci in timpul zilei. Cu cat se obisnuieste mai repede cu acest ritm, cu atat va fi mai usor si pentru parinti si pentru copil.

Scenariul 2. Copilul 1 la gradinita, bebe 2 are mai putin de 1 an. Diferenta de varsta este de la 2-3 ani in sus.
In acest caz cel putin jumatate din zi este 'rezolvata', daca avem deja un copil maricel care isi petrece mare parte din zi la gradinita. Insa, odata ajuns acasa, programul de masa si somn trebuie sa fie tot fix, chiar si cand sunt vacante, chiar si cand se afla in vizita la bunici. Bebe 2 are nevoie de mai multa atentie acum, mai ales daca este alaptat la san, si chiar dupa 6 luni. Ideal ar fi sa aveti ajutor de la bunica sau bona, ca sa va puteti ocupa de cel mic. Putem discuta deja despre responsabilizarea fratelui sau sorei mai mari - incercati sa-i 'delegati' mici activitati care sa presupuna a avea grija de cel mic. Sa-i dea o jucarie, sa il vegheze cateva minute pana mergeti la baie, sa-i arate celui mic cum mananca 'oamenii mari' singuri cu lingurita, in perioada diversificarii. Sa deseneze impreuna, sa construiasca ceva, etc. Nu e bine nici sa exagerati cu responsabilizarea, daca diferenta de varsta nu este foarte mare, dar e bine ca si cel mare sa se simta implicat in cresterea celui mic. Veti elimina geloziile si santajul emotional care apare firesc la unii copii. Este important sa aiba pe cat posibil activitati comune. Observati reactiile cu atentie si corectati comportamentele de tip 'teritorial' - e jucaria mea, de ce-i dai atata atentie, etc. care in timp pot fi daunatoare - incurajati gesturile afectuase, pupaturile, dragalaseniile, impartirea jucariilor. In timp vor invata amandoi sa fie uniti si iubitori. Si asta-i va ajuta si pe viitor, in relatiile cu copiii din jur.

luni, 2 iunie 2014

Summer time...

Deeci. A inceput cam ploios dar e aici, in sfarsit! Summer timeee
Din seria binecunoscuta 'sfaturi pentru parinti incepatori':

- neaparat palariuta pe cap pe timp de soare - chiar daca nu pare mare arsita, nu uitati ca ei sunt mai sensibili si au pielea fina - deci se vor 'bronza' mai rapid si ultravioletele trebuie tinute la distanta :) Dar totusi expunerea la soare in limite normale este benefica pentru producerea vitaminei D asa ca intre orele 8-10 si dupa ora 5 e ideal sa ne zbenguim sub razele soarelui :)

- crema solara - tot obligatoriu. (fara parabeni coloranti si etc) - pe toate zonele expuse la soare.

- vigantolul (vit D pt copii) se va da pe timp de vara in proportii mai mici iar pe timp de iarna cantitate dubla (in cazul nostru 2 picaturi vara si 4 iarna) dar depinde ce va spune pediatrul.

- APA apa apa, ceai, suc de fructe (nu exagerati totusi cu sucul de fructe) - la cerere (cand prichindeii sunt destul de mari sa ceara singuri)

- nu alergam in nestire, daca apare o stare de hiper-agitatie se ia puiul si se pune intr-un loc in casa sau la umbra sa se linisteasca altfel poate sa apara supra-incalzirea. dati-i ceva care sa-i capteze atentia in pozitia 'sezut'- o carte, niste cuburi, etc.

-temperatura in casa nu trebuie sa fie exagerat de mica fata de cea de afara -nu porniti la maxim aerul conditionat - ci doar cand e absolut necesar :) in general se recomanda sa se raceasca in prealabil camera de somn atunci cand copilul nu este in camera.

- mancarea ar trebui sa fie usoara, racoritoare - fara grasimi in exces, asta se recomanda si adultilor de altfel :)

Daca mergeti la mare : aceleasi sfaturi ca mai sus -plus:

  • Aveti grija la aglomeratie si pe unde lasati copilul sa se joace, si ce-i dati sa pape. Nu vreau sa va sperii dar in acel mediu aglomerat, mai ales daca mergeti in toiul verii, bolile pandesc la tot pasul - plus apa care nu e cea mai curata, etc. Sa aveti la voi medicamente pentru orice ocazie, (strictul necesar ar fi Nurofen pt copii, Paracetamol,  in plus medicamentul pentru alergii - Claritine)
  • Nu il fortati sa inoate , aruncandu-l in apa mare pe sistemul - sa-i dam drumul sa se descurce ca functioneaza instinctul- e total GRESIT. Mergeti mai intai la niste lectii de inot in cadru organizat la piscine pentru copii si cu instructori calificati - incet incet va invata sa nu se teama de apa si va invata sa inoate. Dar nu faceti experimente pe bietii copii, sa-i aruncati in valuri 'in joaca', pentru ca puteti sa-i traumatizati pe viata, sunt foarte sensibili la aceste varste fragede - orice emotie noua este retinuta si le ramane undeva in minte ca e un pericol acolo - deci , rabdare, nu fortati ci lasati experienta sa fie cat mai placuta pentru ei.
  • Nu uitati sa aiba umbra si sa fie hidratati - si in niciun caz nu stati cu ei la plaja mai tarziu de ora 10 - este foarte periculos si pt adulti la ce radiatii solare sunt de cativa ani, daramite pt copii!
In rest HAVE FUN- galetusa de nisip va fi principala distractie, jucati-va impreuna construind castele de nisip si colectionand scoici :)

O vara minunata va doresc voua si puilor vostri ;)



luni, 26 mai 2014

Sfaturi utile - stomacelul deranjat

Nu e cel mai placut subiect dar este necesar sa discutam si despre asta, din pacate se poate intampla.
Ce facem daca puiul nostru (dupa varsta de 1 an) are stomacelul deranjat si incepe sa faca kaki moale, de mai mult de 3 ori pe zi?  Bineinteles ca trebuie consultat medicul pediatru, in special daca asociat cu diaree apar si febra sau varsaturile*
Iata ce ar fi de facut in cazul in care este un simplu deranjament stomacal si nu apar complicatii:

1. Alimentatia - aveti grija la alimentele consumate, ce ar fi putut declansa aceasta reactie, mancare cu prea multa grasime, inghetata, apa dintr-o sursa neverificata, apa inghitita la mare sau la piscina, prea multe fructe, etc.
Chiar daca v-ati dat seama de ce s-a intamplat, chiar daca nu, sunt necesare cateva schimbari in alimentatie.
In primul rand, schimbati laptele cu cel de tip HN - fara lactoza si cu adaos de banane (cel de la Humana este foarte bun).
Opriti lactatele, lasati cel mult o branzica fara grasimi dar sarata. 

Alte alimente bune pentru a 'lega' stomacelul: 
bananele,
maslinele, 
covrigii/biscuitii, orez expandat
marul copt, 
orez + morcov fiert + piept de pui fiert

2. Hidratarea - se da numai ceai - menta si musetelul sunt cele mai indicate - apa trebuie fiarta.
Exista si anumite sucuri speciale pe care le puteti gasi in farmacii  (nu au un gust f bun si s-ar putea sa nu fie agreate de micuti)

3. Medicamente - dupa sfatul medicului, se dau urmatoarele:
-SMECTA - in ceaiul de menta - se pune 1/2 pliculet daca este doza de adulti, dar exista si doze mai mici pt copii
- HIDRASEC de 10mg (2 pe zi - pentru a reduce apa din scaun daca este lichid)
- FURAZOLIDON de 100 mg. 1/2 la 12 ore - se da intre 3 si 5 zile

Se revine treptat la alimentatia normala, incercand sa se evite alimentele care pot provoca diaree si se consulta medicul pentru alte indicatii in functie de fiecare caz.


marți, 25 martie 2014

Martieee

Am iesit la mozoleala, 
in haine de tavaleala...
toata ziua scormonesc, 
chiar daca ma murdaresc...
sunt atatea de facut, 
ca n-am timp sa mai discut...
haide mami, zau asa...nu ma mai tot deranja!

duminică, 26 ianuarie 2014

Iarna pe ulita

Uraaa in sfarsit a venit iarna!
Ce e chestia asta alba pufoasa si rece? Hm...uite daca o ating se face apa...Mami zice ca e zapada si ca ploaia asta ciudata este ninsoare...si mi-a tras caciula asta pe ochi de abia mai vad pe unde merg...:)

Dragi mamici si tatici, inainte de a iesi afara cu micutii nu uitati urmatoarele:
pielea fina a copiilor este foarte sensibila la frig, asa ca dati-i pe obrajori si nasuc cu o crema speciala (care sa contina galbenele, ulei de masline, vitamina a) . Eu am gasit la DM o crema pentru vreme rece care nu are parabeni sau alte chimicale. Iar pentru buzele care se crapa folositi un stick hidratant de la Avene sau de la Bioderma.
Nu e nevoie de haine foarte groase, un body sau o bluzita si o haina captusita, o caciula care se prinde sub barbie, iar la picioruse e important sa fie cat mai cald si sa nu intre umezeala, deci puneti si o pereche de sosete mai groase si de preferat ghetute de piele.

Cat timp e bine sa stam afara pe timp de iarna? Daca este foarte frig si bate vantul, nu e bine sa scoatem copiii foarte mici. Daca este frig dar nu bate vantul putem sta de la 10 la 20 sau chiar 30 de minute dar e bine sa facem totul treptat, ca si cu expunerea la soare. Oricat de bine imbracati copilul, trebuie evitat socul termic, nu faceti foarte cald in casa daca afara este foarte frig.
Nu stiu daca si voi ati avut discutii cu bunicii sau alte persoane mai in varsta pe tema infofolirii copilului. Eu da :) Am auzit de foarte multe ori sfatul "Aoleu, nu-i pui o caciulita cand sta in casa, dar o vesta nu-i pui, daca raceste?" Nu va lasati impresionati, oricat de lipsiti de experienta ati fi, testul cel mai bun este: daca tie ti-e frig, imbraca si copilul mai bine. Daca ti-e bine, lasa-l intr-un body, pantaloni si sosete in picioare si e perfect. O mama stie cel mai bine daca micutul da semne de supra-incalzire sau de raceala. Se vede din felul in care arata, se simte la ceafa, la frunte, nu va imbracati copiii gros in casa pentru ca nu faceti altceva decat sa le scadeti imunitatea.
Pe de alta parte nu sunt de acord nici cu extrema cealalta in care se lasa copilul sa doarma la 21 de grade ca sa se 'caleasca'. Eu nu ma simt bine la temperatura asta, as sta tot timpul zgribulita. Un 23 grade in casa e perfect, nici prea prea nici foarte foarte.
Hidratarea este importanta si iarna, nu doar vara. Nu uitati sa-i dati micutului apa intre mese. Pentru cresterea imunitatii este bine si un fresh de portocale, sau din cand in cand vitamina C pt copii , noi in jurul a 6 luni am dat si fier si vitamina C si fetita noastra nu a racit deloc pana acum, i-a curs doar nasucul cateva zile cand si eu si sotul eram raciti cobza...deci rezistenta este.
Iarna frumoasa si copii sanatosi va doresc...