vineri, 11 octombrie 2013

Noutati legislatie

1. Incheierea concediului de crestere copil - de retinut:
- conform ultimelor 'gaselnite' si norme europene, si celalalt parinte care nu a fost in concediu de crestere a copilului ar trebui sa stea o luna cu copilul, dar acest 'drept' se poate refuza si se depune o declaratie la serviciul Alocatii.  
Asadar mama care oricum s-ar intoarce mai devreme la munca pentru a obtine acel stimulent de insertie (5 mil lunar), e nevoita sa se intoarca si mai devreme, sau sa-si ia ultimele saptamani concediu fara plata. In cazul nostru am fi iesit in dezavantaj pt ca sotul are salariu mai mare la privat decat ofera statul, si atunci am refuzat acest 'beneficiu'. Si pt ca ei tot vor sa te intorci mai devreme, am luat doua saptamani fara plata si cu asta basta.

Pasi necesari- se contacteaza departamentul de HR al firmei unde lucrati si se face o cerere pentru reluarea activitatii, in urma careia ei trebuie sa emita o decizie.


Aveti extrasul din lege mai jos.


Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate. 


2. Pentru obtinerea stimulentului de insertie - bineinteles pentru ca traim in Romania, tot parintii trebuie sa alerge sa adune tot felul de hartii ,asa ca aveti nevoie de:

- dosar cu sina
- copie buletine parinti
- copie certificat casatorie
- copie certificat de nastere copil
- extras de cont (scrisoare din care reiese ca aveti un cont in banca si ca acolo va pot fi virati banii - da, aberant din moment ce ei au DEJA aceste date de la dosarul pt crestere copil)
- o anume adeverinta ce trebuie completata de HR-ul firmei la care lucrati
- un formular pt cererea stimulentului de insertie
- si ceva ce nu apare nicaieri pe internet dar veti vedea ' la fata locului' - stagiu de cotizare de la casa de pensii pe perioada in care ati beneficiat de alocatia de la stat.

ATENTIE - Inainte de depunerea dosarului pt stimulentul de insertie, se depune o cerere din care sa reiasa data la care se inceteaza concediul si se revine la munca. Se pare ca ei nu pot ajunge singuri la aceasta concluzie, le trebuie o alta hartie din care sa le aduci aminte ca "gata fratilor nu mai e nevoie sa virati bani ca am revenit la privat si se ocupa ei de acum inainte". Cel mai frecvent va veni acasa o hartie in care se mentioneaza daca se mai vireaza vreo suma din partea statului sau daca aveti ceva sa le dati inapoi. Si daca ramai dator ca ti-au dat 'in plus' pana la urma se ajunge si la poprire pe salariu.. Asa ca e mai bine sa evitati.

Succes!